Tuesday, 17 December 2013

Muziek van imam Ahmet Muhsin Tuzer al of niet 'onislamitisch'

De Turkse religieuze autoriteiten onderzoeken of de muziek die imam Ahmet Muhsin Tuzer maakt, 'onislamitisch' is. Zijn band kreeg bedreigingen van conservatieve moslims.


Turkse rockimam veroorzaakt controverse
Ahmet Muhsin Tuzer in concert (foto:facebook.com/firock.org
Pas nog deed Ahmet Muhsin Tuzer zijn gebruikelijke oproep tot gebed in het Turkse dorp Pinarbasi. Daarna ging de 42-jarige imam naar huis om enkele van zijn favoriete nummers te draaien: Fear of the Dark van Iron Maiden, Hey You van Pink Floyd en Wherever I may roam van Metallica. Zijn hoofd beweegt ritmisch mee met de muziek.
"Als God het wil", schreeuwt Tuzer boven de muziek uit, "zou ik graag voor honderdduizenden mensen spelen, net als zij."
Zo ver is het echter nog niet. Wel trad hij met zijn band FiRock afgelopen zomer op voor duizend mensen in zijn geboortestad Kas, een toeristenstad aan de Middellandse Zee. De Turkse staat is echter niet zo gecharmeerd van zijn muzikale talent. Het door de overheid gefinancierde religieuze directoraat, Diyanet, dat controle heeft over meer dan 80.000 moskeeën, doet onderzoek naar de imam.
Uit het onderzoek moet blijken of Tuzers muziekkeuze en instrumenten 'onislamitisch' zijn. Ook moet Tuzer, die in dienst is van de overheid, de commerciële aard van zijn activiteiten toelichten.
"Het probleem is dat hij niet officieel toestemming heeft gevraagd. Hij heeft gewoon een aantal video's en audio-opnamen gemaakt. Daarom wordt er nu onderzoek gedaan", zei Abdul Kadir Ozkan, een woordvoerder van Diyanet, tegen persbureau Al Jazeera. Ozkan wil verder niets zeggen totdat het onderzoek is afgerond. Dat zal vermoedelijk over een paar weken zijn.

Lees er meer over: 

+++
Enhanced by Zemanta

No comments:

Post a Comment