Monday, 12 October 2015

Antwerpse tien dagen moslima voor sociaal experiment

Hoe zou het voelen om als moslima doorheen Antwerpen te lopen? Silke Raats, een 21-jarige scholiere uit Antwerpen wou graag bij wijze van sociaal experiment een maand lang gekleed lopen als een moslima met hoofddoek om zo reacties uit te lokken in haar sociale omgeving.
Het zijn er slechts tien dagen lang geworden daar de reacties zo negatief waren dat Silke Raats er wel mee moest stoppen.

De Vlaamse werd naar eigen zeggen 'overspoeld met vragen'. "Of ik me had bekeerd, of ik samen was met een moslim, of ik wel besefte dat ik nooit meer aan een baan zou geraken." Raats zegt vooral geschokt te zijn door de vele negatieve reacties van haar vrienden en kennissen. "Ik kreeg meer en meer scheve blikken, ik werd voorbijgelopen en compleet genegeerd. Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest."
Uiteindelijk zette ze haar sociale experiment om in een filmpje met de titel '10 gesluierde dagen'.

Naar aanleiding van een onderzoek op Universiteit Gent i.v.m. “reacties van de omgeving op gedragingen afwijkend van de norm” en een project rond “jezelf kunnen zijn” bij mijn leerlingen in mijn bijlesklasje, deed ik de afgelopen 10 dagen een sociaal experiment. Ik deed mijn uiterste best om een hoofddoek mooi geknoopt te krijgen en postte hiervan een foto op Facebook. Het resultaat en de reacties van mijn omgeving zijn te zien in dit filmpje. Trek zelf jullie conclusies…


No comments:

Post a Comment