Monday, 1 August 2016

Belgisch priester neergestoken


The priest who was stabbed in his own home has been named locally as 65 year old Jos Vanderlee (pictured)Zondag namiddag kreeg de 65 jarige Belgische priester een asielzoeker op bezoek. Deze vroeg om zich te kunnen wassen waarop de priester hem toe liet een stortbad te nemen.

Enkele dagen nadat de Franse katholieke priester Jacques Hamel ter dood werd gestoken door twee mannen die trouw hadden beloofd om de Islamitische Staat is er in het Noorden van België ook een priester neergestoken.

In Saint-Etienne-du-Rouvray, Normandië, Frankrijk was er eerder, op dinsdag, de 85-jarige predikant die in zijn kerk met enkele gelovigen werd gegijzeld door twee tieners. Adel Kermiche en Abdel Malik Nabil Petitjean, beiden 19, name vijf gijzelaars voordat ze de keel van de priester drastisch doorsneden aan het altaar.


De priester is verantwoordelijk voor acht Lanakende parochies en werd eerder deze maand nog gevierd voor zijn 40-jarig priesterschap.

Toen de asielzoeker de priester geld trachtte te ontfutselen ontstond een schermutseling waarop de  overvaller de pastoor daarbij met een mes verwondde. Het slachtoffer raakte gewond aan handen en pezen. De dader sloeg vervolgens op de vlucht.

Pastoor Vanderlee werd naar het ziekenhuis in Genk gebracht voor een operatie. Hij verkeert niet in levensgevaar.

English version / Engelse versie: Belgian priest stabbed at his home in Lanaken