Sunday, 21 August 2016

Boerkini's, bedekking van lichaam en normen en waarden

Ophef rond foto van pootjebadende nonnen

Badende nonnen, wie maakter bezwaar tegen?


Dezer dagen is er  nochtans hevig bezwaar gemaakt tegen vrouwen die eveneens bedekt waren met stof of goed. Waarom maakt men tegen die nonnen geen bezwaar terwijl tegen vrouwen in boerkini (of boerkina) wel. Hun kledij bedekt niet meer dan bij die nonnen en heeft niets te maken met een boerka waar het hele aangezicht ook bedekt is.

Imam Izzeddin Elzir zag het goed in om een foto van nonnen die pootje badend met hun klederdracht in de zee gingen om deze op Facebook te plaatsen en hierbij vragen te stellen. Hij kreeg onmiddellijk veel likes op zijn foto. Maar dan werd zijn Facebook-account tijdelijk geblokkeerd, zo vertelt hij in de Italiaanse krant La Repubblica.
‘Het is absurd dat men in tijden van vluchtige communicatie een dergelijke foto als bedreiging ziet. Dat stemt toch tot nadenken.
Vroeger deed men heel wat indien er wat vlees bloot kwam te liggen en verzette men zich fel tegen weinig bedekkende zwembroeken en bikini. Dan werden monokini's het gesprek onderwerp en ging men op vele plaatsen eindelijk over om naaktlopen toe te laten.

Nu in tijden dat men veel preutser is dan een dertig jaar geleden maakt men toch nog problemen als mensen met een bedekt lijf in het water wensen te gaan. Als kinderen mochten wij ons lichaam niet onbedekt laten en zagen nog voor lange tijd onze ouders met hun badpakken met pijpen tot onder de knieën het water in gaan.

Nu dat bepaalde bevolkingsgroepen zich graag terug kleden als in de jaren 40-50 van vorige eeuw zijn er anderen die zich daar tegen verzetten.
Waarom laat men gewoon niet iedereen aantrekken wat zij graag aan trekken, maar moet men eveneens iedereen laten uit trekken wat zij graag uittrekken. Vreemd kan men het noemen als een meer bedekt lichaam meer aanstoot zou geven dan een weinig bedekt lichaam of zelfs een geheel naakt lichaam.

Of vinden velen juist hier bij die vrouwen die zeer meer willen afschermen juist een bedreiging voor hun onkunde dat zij niet eenieder de vrijheid moeten gunnen en omdat zij hun gedachten niet de vrije loop kunnen laten gaan.

Naast de discussie over de volledige versluiering (boerka) in voor het publiek toegankelijke plaatsen wordt in Europa momenteel gedebatteerd over de zin en de onzin van volledig bedekkende badpakken voor moslimvrouwen, meer bepaald de boerkini.

Het is een totaal verkeerd signaal naar de mensen om zoals in Frankrijk in sommige badplaatsen een boerkiniverbod op het strand te laten gelden.
Gaat men zich verzettenals iemand in duikerspak op het strand loopt? Of in stadskledij?
Waarom ook zo veel ophef over zulk een ouderwetse kledij die die vrouwen graag dragen? Waarom hen dat recht niet geven?
als men boerkini verbod zou invoerne wat dan betreft mensen die hun huid tegen de zon bedekken, zoals bij het in het water gaan van kinderen, volwassen vrouwen zowel als heren met het dragen van een hemdje?

Vreemd kan men het noemen dat de N-VA-politica Nadia Sminate een verbod wil  en niet de volledige vrijheid aan de vrouw wil overlaten zich te kleden met eenders welke klederdracht die zij wil.

De politica zegt
 ‘We leven in Vlaanderen en wij bepalen de regels. Als we zeggen dat we grenzen moeten stellen en onze normen en waarden moeten doen naleven, moeten we dat ook doen.’
Maar waarom moet die politieke partij ons beperkende regels omtrent onze klederdracht opleggen? Welke normen worden met een bedekking van benen en armen geschaadt? Of wil men liever dat wij naakt lopen? Nochtans mag ik zelfs niet naakt lopen in mijn eigen privé tuin. Wordt daar neit mijn eigen recht ook geschaad alsook de normen van die geen perverse ideeën krijgen door naakt lopende mensen; ZIjn het niet juist die mensen die problemen hebben met naakte huid en/of bedekte huid dwaaroover men vragen moet stellen.

Wat kan er verkeerd zijn aan de klederdracht die armen en benen bedekt. Welk zijn dan die normen en waarden die geschaad worden. Weten die Belgen en Fransen wel welke normen en waarden zij wensen aan te houden en doen zij dat wel.Houden zij zich aan de netheid, reinheid van lichaam en geest en aan de ethische waarden die men van een wel degelijk mens en christen mag verwachten? Hoe velen van die klagers gaan er neit vreemd? Hebben zij dan het recht over normen en waarden van onze maatschppij te spreken?

De studiedienst van N-VA moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, klinkt het.


+++

No comments:

Post a Comment