Tuesday, 11 February 2020

Corona en carnaval makkelijk gebakken broodjes voor verhogend racisme

Niet alleen 57 Chinees-Nederlandse organisaties hoefden een carnavalslied over Chinezen en het coronavirus
‘Discriminerend en haatzaaiend.’
te verklaren. Het carnavalslied toont weer eens aan hoe carnavalsliefhebbers geen voeling hebben met mensenrechten en respect voor anderen.

Het lied Voorkomen is beter dan Chinezen is door dj Lex Gaarthuis gemaakt en vrijdag uitgezonden in zijn show Laat met Lex. Het gebruikt onder het mom van carnaval racistische stereotypen en spreekt onder andere over ‘stink-Chinezen’.

Gaarthuis bood excuses aan, maar het probleem is breder. Chinese Nederlanders voelen zich bedreigd, worden geweigerd als ze de bus in willen, worden op straat uitgescholden. Of mensen hoesten op hen.

Ook in het vroeger boeiende Nederlands praatprogramma dat van 2014 tot 2019 uitgezonden werd bij de publieke omroep, maar dat Belgen die niet geabonneerd zijn op RTL 4 sinds januari 2020 niet meer kunnen volgen, werden gasten uit de actualiteit aan de tafel gebracht bij presentatrice Eva Jinek, in haar talkshow Jinek die het stereotype van Chinezen die hond eten over de tafel aankaartten.


Bij het landelijk meldpunt discriminatie kwamen 3000 meldingen binnen, alleen over het lied van Gaarthuis. Dat is een enorm aantal - gemiddeld krijgt het meldpunt 4500-5000 meldingen per jaar.
Een petitie en aangifte deden de ronde om hier de strijd tegen aan te binden.Zowel in Nederland als in België worden bepaalde Chinese wijken geweerd. In Nederland gaat een deel van de bevolking zo ver mensen met Aziatisch uiterlijk te beschimpen. Die westerse Chinezen krijgen opmerkingen toegeroepen als:
‘Alle Chinezen Europa uit’, ‘kanker-Chinezen allemaal doodmaken’, ‘altijd die Chinezen met hun scheve ogen’.
Dit valt natuurlijk goed in de ogen van populistische politici die graag zout op  de zoete broodjes gooit om zo nog meer anderen dan Ariërs uit te laten maken en te verwensen.

No comments:

Post a comment