Wednesday, 27 January 2021

Hoe lang nog eer men het smelten van het ijs als gevaarlijk teken zal erkennen?

 Al enkele decennia kijken wetenschappers met argus ogen naar de Noord en Zuidpool. Het lijkt ongeloofwaardig dat vele mensen hun waarschuwingen niet ernstig willen nemen.

Al enkele decennia valt het op dat het ijs over de gehele aarde aan het smelten is. Er zijn gletsjers die aan het verdwijnen zijn en sinds het begin van de jaren negentig is de snelheid waarmee het poolijs smelt met 57 procent gestegen. Tussen 1994 en 2017 is er al 28 biljoen ton ijs verdwenen.

De stijging van 0,8 tot 1,2 biljoen ton per jaar is volgens de onderzoekers onder leiding van de universiteit van Leeds, terug te voeren op het versnelde afsmelten van berggletsjers en van ijskappen op Antarctica, Groenland en de Antarctische ijsplaat. In dezelfde tijdspanne steeg de wereldwijde zeespiegel met 34,6 millimeter.

Het noordelijk halfrond lijkt het hardst getroffen. Er zijn de bergen in de Alpen die groener of kaler worden maar Antarctica en Groenland hebben het hardst te verduren.

Idioot genoeg kunnen wij zien hoe de mens mee werkt aan deze opwarming en aan het vernietigen van zijn habitat of van de wereld.
De mens is er zo bijvoorbeeld al in geslaagd om veertien keer de oppervlakte van ons land aan  regenwoud sinds 2004 al tegen de vlakte te gooien. Omgerekend zijn dat – in klassieke termen – zo’n 110 miljoen kleine voetbalvelden. De berekeningen gebeurden op basis van satellietbeelden gemaakt tussen 2004 en 2017 in 24 “ontbossingsfronten”, aldus WWF. De grootste vernietiging vond plaats in het Amazoneregenwoud in Brazilië, Colombia, Peru, Venezuela en Guyana, waar 18,2 miljoen hectare verdween. Maar ook in Borneo, Paraguay, Argentinië, Madagaskar en Sumatra verdween regenwoud.

 

Hier in het westen kijken wij uit naar biobrandstof, maar vragen er genoeg mensen zich wel af, wat daar voor wordt opgeofferd?

Vaak worden de bossen gerooid voor de productie van soja, cacao of andere landbouwproducten. Andere belangrijke factoren zijn de ontwikkeling van infrastructuur, mijnbouwactiviteiten en landspeculatie.
België zal zich eens ernstig moeten bevragen hoe en waar het naar toe wil kwestie gebruik van bepaalde materialen. Het wordt hoog tijd dat het haar voetafdruk van ontbossing en van ingevoerde producten  aanpakt. WWF roept de federale en regionale regeringen op om een sterke Europese wet tegen ontbossing te steunen.

De Europese Commissie had in haar biodiversiteitsstrategie beloofd om dit jaar een nieuwe wetgeving voor te stellen om de import van producten uit vernietiging van bossen of andere ecosystemen aan banden te leggen.

 

Wij kijken uit naar wat er in werkelijkheid zal verwezenlijkt worden.

 

No comments:

Post a Comment