Friday, 11 June 2021

Illegale handel van bijbelfragmenten door Nederlander

 De papyroloog Dirk Obbink lijkt niet zo zuiver te zijn als men zou verwachten van iemand die omgaat met het Woord van God.

Die Nederlander wordt verdacht van illegaal oude papyrusfragmenten te verkopen aan het Bijbelmuseum in Washington. Hij deed ook wilde claims over de datering van die payrusrollen. Vreemd genoeg was Dirk Obbink hoogleraar in Oxford, en kon dus erkend worden als zetelend in een van de meest prestigieuze posities in dit veld.

Bij Obbink ging het om frauduleus (door)verkopen. Daarbij heeft hij beweerd dat bij de bijbelfragmenten een gedeelte uit het Marcus-evangelie zat uit de eerste eeuw.

André Lardinois, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit denkt echter dat de kans dat we ooit nog iets van de Bijbel uit de eerste eeuw vinden buitengewoon klein. Hij zegtr:

 Die datering bleek ook niet vol te houden. Dat is natuurlijk ook niet goed voor het vak.’

De familie Green, de oprichter van het Bijbelmuseum, zegt dat zij echt met Obbink zaken heeft gedaan. Ze hebben een contract gepubliceerd waar zijn handtekening op staat. Sinds die verklaring van eind 2019 antwoordt hij niet meer op e-mails. Hij lijkt van de radar verdwenen. De universiteit van Oxford heeft hem met vervroegd pensioen gestuurd.

 

Lees hier meer over:

Hoe ‘papyrus-nerd’ Dirk Obbink in de illegale handel van bijbelfragmenten ging

 

No comments:

Post a Comment