Wednesday, 14 January 2009

Kerken moeten zich uitspreken tegen racisme

Kerken moeten zich uitspreken tegen racisme wanneer de recessie leidt tot een op racisme gebaseerd politiek beleid, of zelfs nieuwe rassen-rellen in heel Europa als regeringen hun economie proberen te sturen in tijden van economische neergang. Dit vindt een Britse docent.

“Het is belangrijk dat christenen bereid zijn om racisme aan de kaak te stellen en hun leiders stimuleren om racisme te bestrijden,” schrijft London School of Economics-docent Sujit Sivasundaram in de nieuwste editie van Jubilee Center. Eén op de vijf kerkgangers in het Verenigd Koninkrijk behoren tot een etnische minderheid.

“Als in Europa de werkloosheid een probleem wordt met de economische crisis, en er nieuwe rassen-rellen plaatsvinden, kunnen christenen hierin een rol spelen,” gaat de docent verder.

Oproep
Sivasundaram stelt in zijn artikel dat etnische diversiteit kan zorgen voor een gevoel van samenhang in individuele en lokale gemeenschappen. Hij doet een duidelijke oproep aan christenen en lokale kerken. “Kerken zijn een voorbeeld van eenheid en respect. De kerk moet oppassen dat ze het vooringenomen politieke beleid niet ondersteunt. Wij moeten opkomen voor de slachtoffers.”

De docent voegt er wel aan toe dat het gevaar van religieus pluralisme om de hoek komt kijken. “De noodzaak van eenheid en verscheidenheid wil niet zeggen dat alle godsdiensten gelijk zijn. Christenen moeten het evangelie verdedigen en opkomen voor het slachtoffer,” aldus Sivasundaram.
 
 - Cip

No comments:

Post a Comment