Tuesday 27 January 2009

Opheffing excommunicatie bischoppen Pius X

VATICAAN HEFT EXCOMMUNICATIE VAN BISSCHOPPEN PIUS X OP

BRUSSEL (KerkNet/VIS/RadVat/Kathpress) – Paus Benedictus XVI heft de excommunicatie op van vier bisschoppen van de Priesterbroederschap Pius X. Kardinaal Giovanni Battista Re, prefect van de Congregatie voor Bisschoppen, maakte vandaag zaterdag het decreet bekend waarin de excommunicatie van 1988, afgekondigd nadat de vier zonder toestemming van Rome door de traditionalistische bisschop Marcel Lefebvre tot bisschop werden gewijd, ongedaan gemaakt wordt. Volgens bronnen in het Vaticaan streeft de paus met de maatregel een normalisering na van de relaties met de volgelingen van Lefebvre en geeft hij hiermee gehoor aan de vraag van de traditionalistische bisschop Bernard Fellay, die bij de pauselijke commissie Ecclesia Dei, verantwoordelijk voor de verzoening met de traditionalisten, op deze maatregel had aangedrongen.
Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, onderstreepte vandaag zaterdag in Rome uitdrukkelijk dat de vier traditionalistische bisschoppen ‘trouw en gehoorzaamheid’ hebben beloofd. Volgens Radio Vaticaan beloofde bisschop Bernard Fellay in deze brief van 15 december, waarin hij de opheffing van de excommunicatie vroeg, dat hij samen met de andere bisschoppen Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson en Alfonso de Galarreta alle krachten ten dienste van de katholieke Kerk, de Kerk van Jezus Christus, zal stellen. De traditionalisten beloven bovendien de kerkelijke leer en het primaatschap van de paus te erkennen. De Priesterbroederschap Pius X is tot deze toegevingen bereid op voorwaarde dat haar priesters toestemming krijgen om de eucharistie volgens de Tridentijnse ritus van Pius V (uit 16de eeuw) op te dragen.
De Priesterbroederschap Pius X ontstond nadat de bisschop Marcel Lefebvre, uit ongenoegen met de hervormingen van Vaticanum II, samen met enkele medestanders uit de rooms-katholieke kerk stapte. In 1988 werden Mgr. Lefebvre en de door hem gewijde bisschoppen, waaronder Mgr. Felay, geëxcommuniceerd. Paus Joannes Paulus II beschouwde het steeds als een smet op zijn pontificaat dat hij er niet in slaagde opnieuw toenadering met Pius X tot stand te brengen, omdat de volgelingen van de ooit nog als katholieke gewijde bisschop Lefebvre zich door diens wijding konden beroepen op de apostolische opvolging. Een van de redenen overigens waarom Rome zoveel inspanningen heeft geleverd om deze breuk te herstellen.



Het opheffen van de excommunicatie van de vier bisschoppen van de Pius X Broederschap zorgt uiteraard ook in Frankrijk voor grote beroering onder de gelovigen. Kardinaal Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs, verklaarde de beslissing van de Paus te zien als “een gebaar van openheid en toenadering naar Pius X”. Hij gaat ervan uit dat de paus voldoende positieve elementen had om die stap te zetten.
Aan Radio Notre-Dame in Parijs verklaarde de kardinaal dat het opheffen van de excommunicatie niet betekent dat het voor katholieken voortaan mogelijk zou zijn om een keuze te maken uit de leer, de doctrine en de traditie van de Kerk.” Later voegde hij er nog aan toe te beseffen dat de beslissing van de paus voor vele gelovigen een schok betekent, “maar dat hij er vertrouwen in heeft dat de vitaliteit van de Kerk voldoende groot is om ook deze schok te boven te komen”.



In Joodse middens wordt verontwaardigd gereageerd op het opheffen van de excommunicatie van vier bisschoppen van de Pius X Broederschap. Vooral het feit dat één van de vier, Richard Williamson, zich recent nog bezondigde aan negationistische uitspraken wakkert het onbegrip aan. De voorzitter van de Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschappen spreekt van “een negatief, verontrustend en onbegrijpbaar signaal”. Rabbijn David Rosen, voorzitter van het Internationaal Joods Comité en sterk geëngageerd in de interreligieuze dialoog gaat nog verder en verklaarde dat het opheffen “de hele Kerk besmet”.

(Kerknet)

No comments:

Post a Comment