Friday, 13 March 2009

Steeds meer Amerikanen niet-gelovig


Steeds meer mensen in de VS noemen zichzelf niet-gelovig. In een maandag gepubliceerde peiling over het geloof geeft vijftien procent van de ondervraagden aan geen geloof te hebben.

De peiling werd gehouden door het American Religous Identification Suvey, dat 54.461 mensen ondervraagde.

De groep niet-gelovigen is nu zelfs groter dan elke andere religieuze groep, op katholieken en baptisten na. Hun aantal is bijna verdubbeld ten opzichte van 1990, toen het onderzoek voor het eerst gehouden werd. Toen zei nog maar 8,2 procent van de mensen geen godsdienst aan te hangen.

Het noorden van New England is het minst gelovige gedeelte van de VS: in de staat Vermont zegt een derde geen geloof aan te hangen.

Volgens het onderzoek zijn bijna alle grote geloofsgemeenschappen in de VS afgenomen in grootte. Zo slonken de traditionele Protestantse groepen in de afgelopen zeven jaar van 17 procent naar 12,9 procent.

De Katholieke Kerk moest in diezelfde tijd een percentage inleveren. Desalniettemin is die kerk nog wel altijd de grootste individuele groep met 57 miljoen aanhangers. Vooral immigranten uit Zuid-Amerika houden de kerk op haar oude niveau.

De krant USA Today citeert een priester uit South Carolina die vertelt over wat het toenemende atheïsme voor gevolgen heeft: "Er kwam hier eens een echtpaar met vragen van hun kind over de kerk. Een daarvan was: 'Waarom hangt die kerel aan dat grote plusteken?'"

Niet gebonden christenen, vaak verenigd in megakerken die duizenden mensen kunnen herbergen, stegen wel, van 0,1 procent in 1990 tot 3,5 procent dit jaar.

Nog altijd noemt 76 procent van de Amerikanen zich christelijk. Nochtans valt het op hoe weinig mensen kennen van de Christelijke eigenheden en van de Bijbel. Het percentage mensen dat zich joods noemt, nam af van 1,8 tot 1,2. Het percentage moslims verdubbelde, maar hun aandeel is nog altijd weinig significant: 0,6 procent.

12 procent van de ondervraagden zegt te geloven in een hogere macht die niet te vatten is in een van de drie grote monotheïstische geloven. Daarvan praktiseert 1,2 procent een nieuwe geloof als wicca of scientology.

Bronnen: NOS/Bijbelonderzoekers

No comments:

Post a Comment