Tijdens onze zondagdienst hebben wij het gehad over de prachtige weken welk God vandaag ook nog verricht. (1)
Meerdere mensen zijn zich daar van bewust en velen zijn bereid om op zoek te gaan naar die God die hen in dit leven vooruit kan helpen en hen zelfs de mogelijkheid kan geven om verder te kijken dan dit leven.
De Vlaamse Televisie heeft het zelfs boeiend gedacht om een documentaire reeks te maken over hoe mensen op zoek gaan naar die god wie zij denken het voor hen kan waar maken. (2) Ook al begreep Annemie Struyf er op de lange duur minder en minder van, probeert zij een portret te scheppen van verscheidene godsdiensten en hun volgelingen. Zij zal enkele Vlamingen opzoeken die een bewuste keuze hebben gemaakt en zelfs een radicale ommezwaai durfden maken voor die godsdienst.
Voor de kijker kan het boeiend zijn om deze reeks te bekijken en zo dingen te zien die anders voor het gewone oog verboden gebied zouden zijn.
De islam groeit en bloeit, ook bij ons. Elke dag melden zich drie Vlaamse meisjes en vrouwen die zich tot de islam willen bekeren. Velen zijn aangesloten bij Al Minara, een Vlaamse bekeerlingenorganisatie. Een jaar lang volgde Annemie Struyf enkele Vlaamse moslima's. Zo kan u in de eerste aflevering zien hoe zij op trekt met Safiya en Ali, een piepjong en overtuigd moslimkoppel.
In Japan bezoekt Annemie de jonge bedelmonnik Jan. In de extreem ascetische traditie van het Japanse zenboeddhisme zoekt Jan een antwoord op zijn levensvragen.
In het klooster van Brecht leeft Annemie een tijdje mee met de trappistinen, achter slot en grendel. Nooit eerder heeft een cameraploeg de toestemming gekregen de stilte binnen het slotklooster te verbreken.
Onlangs is de Antwerpenaar Toon verhuisd naar Susya in Israël. Die joods-orthodoxe nederzetting ligt in Palestijns gebied en herbergt nog andere Nederlandstaligen die zich tot het jodendom hebben bekeerd. In Susya zoekt Annemie uit waarom zij naar het beloofde land zijn verhuisd.
In de Ardennen huist de grootste hare krisjna-gemeenschap van Europa. Vol enthousiasme dompelen de hare krisjna’s Annemie onder in hun kleurrijke, hindoeïstische rituelen: van chanten op de Antwerpse Meir tot de verzorging van de heilige koeien in Durbuy.
Cathy is een succesvolle zakenvrouw die alles achterlaat om in Bali een nieuw leven te beginnen. Samen met Annemie vertrekt ze naar de ashram van haar goeroe. Daar wordt ze geconfronteerd met een bevreemdende, bizarre wereld.
In Godsnaam brengt de kijker bij monniken en nonnen, goeroes en genezers, fundamentalisten en charlatans, wijzen en heiligen. Het is het resultaat van een onthutsende zoektocht in de wereld van overtuigde christenen, moslims, joden, boeddhisten en hindoes.
(1) >
Getuig van een levende God en zijn zegeningen voor jou
(2)
In Godsnaam, vanaf maandag 25 januari op VRT TV Eén > http://www.een.be/programmas/-godsnaam/deze-week
CITAAT:
ReplyDelete"De arme man dacht: 'Als ik een cent kreeg voor elke keer dat ik wist dat God me zegende, dan zou ik een miljonair zijn.'
Daarna dacht hij: 'Maar als ik een cent kreeg voor elke keer dat hij me daadwerkelijk zegende, dan zou ik de rijkste man in de wereld zijn... en ik geloof dat ik dat al ben.'"
- Bob Smith