Wednesday, 24 February 2010

Johannes Passion muzikale vertelling van lijden en sterven van JezusDe ‘Johannes Passion (BWV 245)’, in 1723 gecomponeerd door Johan Sebastian Bach, is een muzikale vertelling van het lijden en sterven van Jezus volgens het evangelie van Johannes. De ‘Johannes Passion’ behoort tot de meest monumentale werken die Bach in zijn leven heeft gecomponeerd. De muziek blijft ontroeren. Na bijna drie eeuwen nog steeds en zelfs alsmaar meer.

Bachs inlevingsgevoel met wat Christus in zijn lijden en sterven voor de wereld onderging, is in dit werk ten diepste mee te voelen. Terwijl Bachs ‘Mattheus Passion’ eindigt met diepe rouw om Christus' sterven op Goede Vrijdag, eindigt de ‘Johannes Passion’ juist met een prachtig en jubelend koraal waarin Bach de toehoorder door de treurnis van Goede Vrijdag heen trekt naar het licht van Christus' Verrijzenis.

Op zondag 28 februari om 20 uur wordt de ‘Johannes Passion’ in de basiliek van Koekelberg uitgevoerd door het Jan-Niklaaskoor uit Beersel samen met het Bhagensemble uit Halle. Voor de algemene leiding tekent Dirk Ottoy. Solisten zijn Sieglinde Baeyens (sopraan), Eunice Arias (alt), Joris Bosman (tenor), Jean Guy Devienne (bas) en Philip van Meurs (pilatus). Met medewerking van Halewijn Devillé (cello) en Wouter Dekoninck (orgel).

Toegangskaarten kosten 15 euro (of 12 euro in voorverkoop op onderstaand adres of door storting van het bedrag op rekening nummer 422-1063441-92 van de Jan-Niklaasstichting – Beersel, met vermelding van ‘Johannes Passion – Koekelberg’)

Info en voorverkoop kaarten: Dienst Toerisme Nationale basiliek van het Heilig Hart, Koekelberg, telefoon 02 421 16 62, e-mail toerisme.basilica.tourisme@busmail.net.

No comments:

Post a Comment