Monday, 31 May 2010

Engelse jongen van 15 overlijdt na weigering bloed

Het overlijden van een Engelse jongen van 15 jaar, twee weken geleden, nadat hij op grond van zijn geloof een bloedtransfusie weigerde heeft weer enkele discussies opgeleverd tegen Jehovah Getuigen.

De jongen, Joshua McAuley, van de Smethwick JG gemeenschap, was op weg naar de snoepwinkel, tijdens zijn predikings dienst, toen een op hol geslagen auto van een dronken chaufeur hem raakte en verder ook een 32 jaar oude man en 24 jarige vrouw verwonde in de Cape Hill area.


Josh McAuley

Josh McAuley Photo: Enterprise

Reddingswerkers bevrijdden de jongen, maar die bleek veel bloed te verliezen.
Een helikopter bracht Jashua naar het  Selly Oak hospitaal in Birmingham, waar hulpverleners hem een bloedtransfusie wilden geven. Dit weigerde de jongen, die Jehova is. Naar verluid bleef hij alsmaar de woorden "geen bloed, geen bloed, geen bloed" herhalen.

In Engeland is bij wet bepaald dat artsen zorgvuldig moeten nagaan of jongeren onder de zestien bekwaam genoeg zijn om behandeling te weigeren zonder medeweten of toestemming van de ouders. De jongen was blijkbaar bekwaam genoeg, want de bloedtransfusie werd niet uitgevoerd. Joshua overleed zes uur later.

Men kan begrijpen dat de jongen zijn ouders, Jerome and Denise McAuley, niet dadelijk in het ziekenhuis konden zijn om de dokters verder in te lichten over de mogelijkheden om het bloedverlies op te lossen.

Clive Parker, een ouderling van de Kingdom Hall of Jehovah's Witnesses waar Joshua en zijn ouder dienst hielden zei dat hij ook geloofde dat de jongen voldoende  bij bewustzijn en bij het verstand was om zijn eigen bewuste keuze in te nemen betreffende het bloedonderwerp.

Opvallend bij de discussie is dat weinig zich afvragen of deze jongen het met een bloedtransfusie dan wel zou gehaald hebben. en indien hij het er levend van af zou gebracht hebben, welk wrak zou hij misschien geweest zijn met lichamelijke en/of geestelijke schade? En zou hij en zijn familieleden dan die druk wel aankunnen?
God zijn wegen zijn soms onbegrijpelijk maar Hij weet wel wat het beste is voor de mens.