Wednesday, 6 October 2010

800ste verjaardag van de Kruisheren

KRUISHEREN VIEREN 800STE VERJAARDAG


BRUSSEL (KerkNet) – De orde van het Heilig Kruis vierde in september de achthonderdste verjaardag van zijn stichting met een bijeenkomst van kruisheren uit België, Nederland, Papoea-Nieuw-Guinea, de Verenigde Staten, de Democratische Republiek Congo en Brazilië in het Sint-Agathaklooster in het Nederlandse Cuijk.

De kruisheren werden in de tweede helft van de twaalfde eeuw door voormalig kruisvaarder en Luiks kanunnik Theodorus van Celles (1166-1236) met enkele mannen uit het kanunnikencollege van de kathedraal van Luik gesticht te Hoei. Zij wilden als kanunniken op minder wereldse manier en in gemeenschap leven. Op 14 september 1211 legden zij hun religieuze geloften af bij de bisschop van Luik. Later volgden vestigingen in Namen, Luik, Doornik en Toulouse en kwam ook de pauselijke erkenning door paus Innocentius III. De kloosters in ons land werden allemaal gesloten ten tijde van de Franse Revolutie, maar later hersticht vanuit Nederland.

De kruisheren leggen zich toe op onderwijs (met colleges in Maaseik, Denderleeuw en Hannuit) en parochiepastoraal. De orde is ook actief in de missie (Congo, Amerika, Brazilië, Indonesië). De kloosterregel combineert het contemplatieve gebedsleven met het actieve leven van de priester-zielzorger.

Wereldwijd zijn er vandaag nog zo’n vierhonderd kruisheren. In ons land zijn ze met ongeveer zestig in gemeenschappen in Hasselt, Diest, Denderleeuw, Maaseik en Hannuit.

(Kerknet)