Thursday, 6 August 2020

Vele Nederlandse Christenen niet bezig met ecologisch leven

Het mag vreemd lijken te horen dat heel wat Nederlanders lak hebben aan predikers die zeggen dat wij de natuur meer moeten respecteren en ecologischer leven.

De Nederlandse grafisch ontwerper Marjoke Knoop, moeder van twee kinderen, zegt, in antwoord op de vraag waarom ze heeft meegewerkt aan het boek Groen op hakken. :
“Binnen de christelijke wereld is er weinig te vinden over duurzaam leven. Het speelt niet zo en dat vind ik gek.”
 Ook ik ondervind dat ik om mijn ecologische gedachte wordt uitgemaakt voor een linkse agitator. Voor velen is het verloop van deze wereld toch niet zo belangrijk omdat God wel voor een nieuwe wereld zal zorgen. Dat beaamt Mvr. Knoop.
“Ik denk dat heel veel christenen gewoon met andere dingen bezig zijn. Evangeliseren vinden mensen vooral belangrijk. Ik kom vaak mensen tegen die zeggen: ‘Uiteindelijk zal God de aarde toch herscheppen dus waarom zou ik mijn best doen om het goed te houden?’ Maar volgens mij heeft God nooit de opdracht ingetrokken om goed voor de aarde te zorgen.”
Dat is wat heel wat mensen ergelijk vergeten. God heeft ons de aarde gegeven om er voor zorg te dragen. En wij moeten die verantwoordelijkheid opnemen, ook al doen vele anderen dat niet. Voor sommige gelovigen neemt het heel wat jaren vooraleer zij dat inzien.
Velen zijn door het kapitalisme helemaal opgezogen in een wereld van overmatig verbruik. Weinigen willen er bij stil staan hoe producten gemaakt worden en tot hen komen.
“Duurzaam leven is meer dan zorgen dat de natuur een beetje oké blijft.
Het sociale aspect vind ik ook heel belangrijk. Dat de kleren die we aan hebben tegen een eerlijk loon en onder goede omstandigheden gemaakt zijn. Dat kost ons meer geld, maar eigenlijk is fast fashion veel te goedkoop: de boer en de naaister betalen dan de prijs. Overigens heeft het echt wel even geduurd voor we alleen eerlijke kleding kochten."
 Men zou denken dat christenen wel koopbewust zijn en bij bepaalde ketens niet zouden kopen omdat ze wel moeten weten dat aan die verkoopsvoorwaarden mensen niet degelijk vergoed kunnen worden. Men moet zich er bewust van zijn van erbarmelijke werkomstandigheden in bepaalde landen. Zelfs de kinderarbeid zou men niet mogen missen.
“Dan hoor je dat de werkomstandigheden bij een bepaalde modeketen niet in de haak is, maar loop je vervolgens door de winkelstraat en zie je een leuk dingetje in de uitverkoop en dan vergeet je dat weer. Het heeft mij 10 tot 15 documentaires gekost voordat het zo diep doordrong: ‘dit wil ik echt niet meer, het is nu gewoon klaar.’ Het is iets dat tijd kost en bewustwording nodig heeft. Als je voor het eerst hoort dat vlees eten niet zo goed voor het milieu is, dan is het nogal een grote stap om het gelijk te laten staan,”
 zegt de schrijfster nuchter.

“Wij eten nu twee a drie keer vlees per week. Ik zou het prima vinden om over te stappen naar alleen vegetarisch eten maar voor mijn man is dat lastig. Dit is een soort compromis. Het is voor ons een stapsgewijs proces. Overigens kun je in veel gevallen natuurlijk zelf wel vegetarisch eten, zonder dat je partner daar in mee hoeft te gaan. Misschien dat ik over een jaar zeg: ‘dit wil ik echt niet, ik eet geen hap meer’. Er zijn veel mensen die groener leven dan ik. Door het schrijven van het boek ben ik ook weer een stuk wijzer geworden,”

Volgens haar willen veel christelijke vrouwen wel duurzamer leven, maar weten ze niet zo goed hoe. Daaruit is dit boek onstaan. Maar voor haar is het niet echt een vrouwen boek.
Het is zeker geschikt voor mannen. Ook mannen doen boodschappen, reizen, shoppen, verbouwen een huis, geven cadeaus en staan onder de douche. Allemaal gebieden waarin je duurzame keuzes kunt maken.
Wij kunnen hopen dat er in deze wereld nu tijdens de coronacrisis een verandering van denken komt in de wijze waarop wij nu met dieren willen omgaan en met allerlei producten die wij tot ons toe laten komen.
“Duurzamer leven heeft ook te maken met beter omgaan met de spullen die je al hebt. We leven in zo’n wegwerpcultuur dat de prijs van iets nieuws over het algemeen vrij laag is en je dus in de verleiding komt om minder zuinig met je spullen om te gaan. Je koopt toch zo een nieuwe? Maar de impact van het maken en vervoeren van spullen is enorm. Als je dus beter zorgt voor wat je hebt, hoef je minder snel iets nieuws te kopen. En als je dan toch iets nodig hebt, koop dan als het kan tweedehands. Dubbele winst",
 zegt de moeder van twee kinderen.
“Duurzaam leven is ouderwets gezegd ‘goed rentmeesterschap’: goed zorgen voor datgene wat jou is toevertrouwd. Ik geloof dat dat heel Bijbels is. Inhoudelijk is het op de Bijbel geïnspireerd en er staan kleine preekjes in. Het raakt me dat christenen hier zo weinig mee bezig zijn. Als je van God houdt, dan hou je toch ook van zijn schepping? Er wordt zelden in kerken over gesproken, al zijn er een heel aantal duurzame christelijke instanties als Micha Nederland en Groene Kerken die zich hier hard voor maken. Maar het wordt vaak nog gezien als een hobby van een paar linkse christenen. Ik hoop dat dit boek veel christenen zal inspireren. Het zou, denk ik, goed zijn als deze boodschap bijvoorbeeld van een podium op Opwekking zou klinken", 
zegt Marjoke Knoop tot slot.

No comments:

Post a Comment