Wednesday, 27 January 2021

De mensen achter de coronaprotesten

 Vervolg van: Crimineel ontoelaatbaar geweld door Nederlandse jongeren

Sinds de invoering van de avondklok dit weekend is het erg onrustig in tal van Nederlandse steden. Die werd ingevoerd in een poging de coronacijfers in het land te doen dalen.

Als wij die protesterende groeperingen aan het werk zien kunnen wij eerder denken dat het voor hen eerder gaat om keet te schoppen en om te plunderen.

Er zijn in Nederland de afgelopen dagen al heel wat demonstraties georganiseerd door verschillende groepen. Sommige met ronkende namen: Nederland in Opstand bijvoorbeeld. En: Dordrecht in Verzet, Viruswaanzin, StopLockdownNu, Integer Nederland.

Nederlandse parlementsleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. De rechts-populistische PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte op het leger in te zetten, ‘voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt’. De PVV-leider werd eerder nog door onder andere GroenLinks-voorman Jesse Klaver medeverantwoordelijk gehouden voor de uit de hand gelopen protesten tegen de avondklok.

Het linkse DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu is eveneens tegen de avondklok, maar noemt

 ‘het geen vrijbrief om te rellen met agenten, andermans spullen te vernielen en winkels te plunderen’.

 

Maar wie zijn de mensen achter die groepen, waarom organiseren ze demonstraties en hoe zijn ze georganiseerd? 

He AD heeft enkele van die groepen onder de loep genomen.

Zij bekijkt en bespreekt  Ab Gietelink, drijvende kracht achter StopLockdownNu, de broers Gietelink van het Comité Stop Afbraak Sociale Huisvesting en burgerjournalistiek platform, alsook Willem Engel een Rotterdamse dansschoolhouder, die vroeger biomedische wetenschap studeerde en nu hét gezichtis van het protest tegen het coronabeleid geworden.

Verder komt Martijn ‘Tinus’ Koops van Nederland in Verzet aan bod, die ook berichten van QAnon: een uit de VS overgewaaide complottheorie over de ‘Deep State’.

Lees:

Dit zijn de mensen achter de coronaprotesten: ‘We willen onze vrijheid terug’

No comments:

Post a Comment