Wednesday, 27 January 2021

Nederland vraagt bijstand uit het buitenland

 Voorgaande:

Crimineel ontoelaatbaar geweld door Nederlandse jongeren

De mensen achter de coronaprotesten

 

Vorige nachten gingen het er al woelig aan toe en men vreest nog voor erger de komende dagen. Daarom heeft Nederland de hulp ingeroepen van haar buurlanden België en Duitsland.

De ME (Mobiele Eenheid of de Nederlandse oproerpolitie) is opgeschaald geworden. Het is ontegensprekelijk dat de voorbijgaande dagen het geweld all proporties te buiten ging. Zoals gisteren in Amsterdam hoopt men dat de mobiele eenheid door haar aanwezigheid er voor kan zorgen dat de situatie niet escaleert. In vele steden kon men wel “een kat-en-muisspel” zien tussen de jongeren en agenten.

De burgemeester van Den Bosch riep die hele stad uit tot veiligheidsrisicogebied en kondigde al tot 10 februari een noodverordening af. Dat stelt de politie in staat om extra maatregelen te treffen en controles uit te voeren. 

In meerdere steden ziet men “meedogenloze relschoppers” en lijkt het wel op een “kleine straatoorlog”. Opvallend is hierbij dat er heel wat relschoppers tieners zijn en volwassenen onder de 25 jaar.

Maastricht 's burgemeester Annemarie Penn die gisteren ook een noodbevel afkondigde, zei:

“Dit heeft niets meer met demonstreren te maken, dit zijn puur relschoppers die uit zijn op vernielen en geweld.” 

De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie zonder directe aanleiding mensen kan fouilleren. 

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben duidelijk gemaakt dat raddraaiers niet alleen strafrechtelijk, maar ook civielrechtelijk of bestuurlijk zullen worden aangepakt als dat nodig is. Schade aan gemeente-eigendommen zal zo mogelijk op daders, of bij minderjarigen op hun ouders, worden verhaald.

No comments:

Post a comment