Vervolg van Wateroverlast in het midden van de zomer + Waterramp voor Wallonië, Vlaams-Brabant en Limburg
Op de Belgische televisie konden wij de afgelopen dagen massa's door het kolkende water meegesleurde zaken zien wegdrijven. Vandaag konden wij dan weer zien hoe na het zakken van het water in sommige streken, al die voorwerpen en takken, een grote hoop vuilnis achter liet.
In Nederlands Limburg zijn grote delen van de Maas niet bevaarbaar door drijfhout en de te sterke stroming. Net voor Maastricht dreigt een recorddebiet van 3.375 m3 water per seconde., waardoor het veiliger werd gevonden om 10.000 bewoners aan te raden hun woning te verlaten.
Valkenburg lijkt wel één watervlakte. Het staat volledig blank en er zijn bruggen ingestort.Stroomafwaarts is men al een tijdje aan het werk om vee naar hoger en veiliger gebied over te brengen.
Verderop – tussen de Maas en het Julianakanaal - moeten alle inwoners van Echt en Susteren hun huis verlaten. Aan de overkant van de Maas, in het Nederlandse gehucht Voulwames, is een dijk langs het Julianakanaal al doorgebroken.[In Belgisch Limburg wordt Herk-de-Stad momenteel geconfronteerd met een dijkbreuk op de Demer. Het water heeft een grote bres van een tiental meter geslagen in de Demerdijk, op de natuurlijke grens met Lummen. De gemeente probeert het gat te dichten.]
In Roermond tenslotte vloeit de Roer in de Maas. Met de verwachtingen binnen afzienbare tijd het Maaswater vanuit het zuiden te zien afkomen werd de stad gedeeltelijk geëvacueerd.
Venlo, de op twee na grootste stad van Nederlands-Limburg, zal samen met hulpdiensten grote delen van de gemeente ontruimen. Het gaat met name om de laaggelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente deze middag bekend. Het zou om ongeveer 12.000 evacuaties gaan.
De evacuaties zullen om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de autoriteiten niet willen dat mensen 's nachts het huis uit moeten.
Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen krijgen opvang in buurtcentra en andere openbare gebouwen.
No comments:
Post a Comment