Bij geweld tussen verschillende religieuze bewegingen, zoals de geweldsuitspattingen tussen moslims en hindoes in 2002 in Gujarat, India, speelt religie niet altijd de belangrijkste rol. Bij dit soort gewelddadigheden wordt de invloed van de politiek vaak vergeten.
Dat blijkt uit een onderzoek van Ward Berenschot die langdurig onderzoek deed naar de oorzaken van de gewelddadigheden van 2002 tussen moslims en hindoes in de Indiase deelstaat. Hierbij vielen duizenden doden en ruim 2500 gewonden.
De geweldsexplosie vond plaats nadat 58 hindoepelgrims om waren gekomen in een brandend treinstel. De beschuldigende vinger wees naar de moslimgemeenschap en om deze reden benoemden veel media het als 'religieus geweld'.
Berenschot toont echter aan dat politieke redenen een veel belangrijkere oorzaak voor het geweld waren. Door het anti-islamitische geweld verstevigde bijvoorbeeld de positie van de hindoepartij BJP. Veel hindoes pleegden ook geweld om lokale politici te plezieren in de hoop zo verschillende voorzieningen van hen te krijgen.
Met dit onderzoek promoveerde Berenschot cum laude aan de Universiteit van Amsterdam.
Bron: IKON-E.J. Tillema
No comments:
Post a Comment