Wednesday 27 March 2019

Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #2 Christenheid tegenover christendom

Vervolg van Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #1 Geestelijke ondersteuning

Op de zoektocht naar het ware geloof komen meerdere mensen in contact met de Getuigen van Jehovah. Die stroming in de christenheid schrikt hen meestal af en maakt hen ook niet bewust om eens verder te gaan zoeken naar gelijkdenkenden maar minder autoritaire of  gedirigeerde groepen.

Vele mensen kennen zelfs het verschil niet tussen christenheid en christendom.

In het christendom kan men een oceaan van kerkgemeenschappen vinden. Het christendom wordt door haar honderden religieuze sekten vertegenwoordigd. Ze blijkt meer dan negenhonderd miljoen kerklidmaten te tellen.

De namen christendom en/of christenheid worden in geen enkele profetie van de bijbel aangetroffen. Maar men kan wel zeggen dat ze destijds in Bijbelse tijden werd afgebeeld. Het ontrouwe Jeruzalem van de eerste eeuw van onze gewone tijdrekening is haar type of profetische voorafschaduwing. Tot aan de vernietiging van Jeruzalem in 70 G.T. werd deze stad door de joden als heilig beschouwd, en ze was typologisch, een waarschuwend voorbeeld (1 Kor. 10:6, 11). De christenheid en christendom mogen samen het antitype of tegenbeeld zijn van datgene wat zo lang geleden werd afgeschaduwd. Hoewel ze dus niet rechtstreeks in de Bijbelse profetieën worden genoemd, worden ze zinnebeeldig voorgesteld of profetisch afgebeeld. De verwoesting van het ongelovige joodse Jeruzalem in het jaar 70 G.T. is een type of profetische afbeelding van de verwoesting van de hedendaagse christendom, die eveneens ongelovig is met betrekking tot de bijbel en de Auteur ervan, Jehovah God.

De profeet Jezus had verwittigt om tijdig de stad te ontvluchten voor er vernietiging zou optreden. er waren er die in zulk een vernietiging niet wilden geloven of dachten dat het zo een vaart niet zou lopen. Maar het draaide voor hen anders uit. Men moet weten dat datgene wat God bepaald ook zal gebeuren. Hij is Diegene die alles weet en dan al of niet kan voorzeggen om ons te waarschuwen. Zo heeft de goddelijke Schepper meerdere waarschuwingen gegeven omtrent later te gebeuren dingen. Wij kunnen deze onderzoeken en al of niet aan nemen.

Ieder heeft de vrije keuze om al of niet te geloven in deze voorzeggingen of voorspellingen.

De Nazareense Joodse leermeester Jezus Christus heeft zijn profetie over de verwoesting van het joodse Jeruzalem, dat van zo’n ongeloof jegens hem als de Messías of Christus blijk gaf, in het voorjaar van het jaar 33 G.T. uitgesproken. Hij uitte die opmerkelijke profetie in verband met het voorzeggen van het „teken . . . van het besluit van het samenstel van dingen” (Matth. 24:3).
Door de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 G.T. kwam er een einde aan een joods samenstel van dingen dat nooit meer is hersteld. De tempel die voor de aanbidding van Jehovah als God was gebouwd, is nooit meer herbouwd en zal ook nooit meer herbouwd worden.

Men moet vandaag de dag stellen dat het priesterschap in het geslacht van Aäron, de broer van Mozes, welke de religieuze diensten in die tempel behartigde, niet meer bestaat. Men kan meerdere Joden vinden die priesterlijke taken vervullen als leermeester of rabbijn, maar eigenlijk kan geen enkele jood aantonen dat hij als een werkelijk lid van dat priesterlijke geslacht bevoegd is priesterdiensten te verrichten.

Het nationale verbond met God, dat was gesloten op grond van gehoorzaamheid aan Gods wet zoals deze door bemiddeling van de profeet Mozes was gegeven, bestaat niet meer en is niet langer van kracht. Het joodse samenstel van dingen met die kenmerken is met de verwoesting van het Jeruzalem in de oudheid in 70 G.T. waarlijk volledig tot zijn besluit gekomen.

In de eerste eeuw waren de volgelingen van de Joodse leermeester Jezus, wiens naam eigenlijk Jeshua is, voornamelijk Joden. Maar geleidelijk aan wilden ook niet Joden die leer volgen en zich aansluiten bij de groepering "De Weg".

+

Vervolg: Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #3 Groeiende beweging uit Joodse sekte De Weg

+

In deze reeks

  1. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #1 Geestelijke ondersteuning
  2. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #2 Christenheid tegenover christendom 
  3. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #3 Groeiende beweging uit Joodse sekte De Weg 
  4. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #4 Openbare prediking en Wederdopers 
  5. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #5 Volgers van een godheid Jezus of navolgers van de ware Jezus
  6. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #6 Volgers van de ware Jezus zijn volgers van Jeshua of Jeshuaisten

No comments:

Post a Comment