Friday 9 October 2020

2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #4 Medewerking

 

 Voorgaande:

2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #1

2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #2

2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #3 Virtuele bijeenkomsten

Het is niet omdat de Covid-19 pandemie ons in dit kleine landje blijft lastig vallen, dat alles zo maar moet stil vallen.

Vandaag 09 september 2020 zijn er wereldwijd nu al 36,835,067 ernstige besmettingen vastgesteld waarvan er 27,710,554 genezen verklaard zijn. Maar wij moeten ook al
1,068,113 doden betreuren, ook al mogen wij niet vergeten dat kanker bijvoorbeeld veel meer doden eist per jaar dan deze ziekte.

Maar met deze ziekte wordt het openbare leven ontregelt en geraken ziekenhuizen overvol, wat niet met kanker gebeurd. 

Het coronavirus COVID-19 treft 214 landen en gebieden over de hele wereld en 2 internationale transportmiddelen.

Wij kunnen alleen maar hopen dat de mensen zich er bewust van zijn dat de door de regeringen voorgestelde maatregelen voor hun welzijn gekozen zijn, ook al moeten wij toegeven dat het voor hen een moeilijke evenwichtsoefening is dus gezondheid en economie.

Voor ons staat het vast dat wij allen ons zelf moeten beschermen door de nodige hygiënische maatregelen, waarbij het mondkapje of mondmasker met het regelmatig handen wassen en ontsmetten de basisvereisten zijn van de dag, terwijl overal voldoende afstand wordt gehouden.

Om iedereen veilig en wel te houden wordt er op de medewerking van de burger gerekend. Vanuit onze gemeenschap rekenen wij ook op de volle medewerking van alle gelovigen om steeds veilig de dag door te brengen.

Betreft medewerking willen wij gelovigen ook vragen om in deze periode de handen uit de mouwen te steken om daar waar nodig de nodige hul te verlenen. Het is opvallend hoe de vraag naar hulp de laatste maanden is toe genomen. Twijfel en onrust doen de grafieken van verontruste jongeren stijgen. Bij de jongeren telefoon Awel.

Awel wist al in 2018 het aantal beantwoorde oproepen omhoog te trekken tegenover het jaar voordien. Aan de telefoon waren er 22.231 contacten, 17% meer tegenover 2017, bij de chat 7.836, een stijging van 15%. E-mails krijgen altijd een antwoord. Sinds de vernieuwing van het jongerenforum in mei, verdubbelde het aantal goedgekeurde vragen (4.871 in de tweede jaarhelft) bijna, met een verpletterende +92%. Awel maakte haar werking doeltreffender door ongezien veel vrijwilligers te werven, haar forum te innoveren, en dankzij de inspanningen van de vrijwilligers aan de lijn.

Voor heel wat jongeren is de coronacrisis verre van evident, merken hulplijnen op. Ze zien het aantal oproepen en chatgesprekken zienderogen toenemen.

 ‘Jongeren zitten meer thuis: problemen die sluimerden, komen nu naar boven.’
meld de dienst.

Ook de hulplijn 1712 kreeg zag in april haar oproepen met 70 procent meer oproepen toenemen over geweld in vergelijking met de eerste week waarin de maatregelen van kracht waren. De meeste oproepen gingen dan ook nog eens over familiaal geweld. Ook in andere Europese landen neemt het aantal oproepen naar hulplijnen toe. Bij de Spaanse hulplijnen was er in maart een stijging van maar liefst 270 procent van de e-mails. Een tendens die we ook zien bij ons. In België krijgen de hulplijnen krijgen nu dubbel zoveel e-mails in vergelijking met de weken voor de grote uitbreek in maart.
Ook onze e-mailbox geraakt vlugger vol dan voor de coronacrisis.

Bij de jongerentelefoon Awel is het aantal oproepen over eenzaamheid, depressie en angst de voorbije maand verdubbeld in vergelijking met september vorig jaar. 

Bij deze gelegenheid doen wij nog eens een oproep naar mensen die artikelen zouden kunnen schrijven om jongeren en angstigen er bovenop te krijgen. elke stem die iets kan bijdragen tot het algemeen welzijn is welkom en kan zich aanbieden bij mij of via From Guestwriters.

+

Vindt ook

 1. China staat open voor internationaal onderzoek naar oorsprong coronavirus
 2. Kaap van 800 000 besmettingen in België overschreden
 3. Onverantwoord gedrag van vele burgers
 4. Nieuwe sociale etiquette
 5. De Speeltijd is voorbij   
 6. Symptomen Covid-19
 7. Kort overzicht Corona gebeuren in België (januari – begin juni 2020)
 8. Het themanummer van ‘Met Open Bijbel’ voor 2020 #1 Dodelijkheid & Duidelijkheid
 9. Zij die de coronamaatregelen van de overheid een inbreuk op hun persoonlijke vrijheden vinden
 10. Corona - steden - groen & omgang met onszelf en de natuur
 11. De Belg wilt op vakantie gaan
 12. Waarom hebben we ‘iets’ of een andere ‘plek’ nodig – en hoe kunnen we er energie uithalen als we dat doen?
 13. Meer dan 4 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
 14. Sterker uit de coronacrisis komen
 15. China staat open voor internationaal onderzoek naar oorsprong coronavirus
 16. Kaap van 800 000 besmettingen in België overschreden
 17. Zij die de coronamaatregelen van de overheid een inbreuk op hun persoonlijke vrijheden vinden
 18. Corona - steden - groen & omgang met onszelf en de natuur
 19. Zijn we door een rottig virus onverhoeds in het paradijs beland?

 

No comments:

Post a Comment